Artikelkatalog skriva artikel

Vad finns det för olika klädestyper?

Artikel i Barnkläder av kolikx

Att det finns en mängd olika kläder är minst sagt ett understatement. Frågan går ju besvara på i stort sett hur många sätt som helst. Kläder utifrån material, mode, kön och popularitet är bara ett par av alla de kategorier eller infallsvinklar man skulle kunna ha på denna fråga. Om man skulle redogöra för alla dessa infallsvinklar så skulle man ha material till en hel bok, men jag tänkte nöja mig med att redogöra för vilka olika klädestyper det finns utifrån ålderskategori. Det vill säga bebis, barn, tonåring- och vuxen.

Bebiskläder – för de allra minsta

Som namnet förkunnar så är detta kläder för våra allra minsta, det vill säga bebisar. Babykläder kännetecknas av relativt rymliga kläde som är enkla att ta av och på bebisen. Historiskt sett så har man ”lindat” babys för att ge skydd och värme. Men under 1900-talet så har man istället börjat klä bebisarna i babykläder. Det mest populära babyplagget är förmodligen ”bodyn”, ett overall-liknande plagg som finns i en mängd olika utföranden. På senare är så har det blivit mycket populärt att köpa babykläder på nätet.

Barnkläder – de sötaste kläderna som finns

När bebisen blivit större och börjat lära sig att gå och sådana saker så brukar det vara dags att byta ut babykläderna mot barnkläder. Det finns idag ett mycket stort urval av barnkläder och olika varumärken som är inriktade på denna nisch. Till skillnad mot babykläder så finns lite mer olika typer av barnklädesplagg. Viktigt när det gäller barnkläder är att de är rymliga och framförallt enkla för barnet självt att ta på sig. En skillnad mellan barnkläder och tonårs- och vuxenkläder är att barnklädernas storlekar mäts i ”centilong”. Precis som med babykläder så är en av de största trenderna att köpa barnkläder online, på internet.

Tonårskläder – viktig del av tonåringars identitets-skapande

När barnet vuxit till sig ytterligare och kommit upp i 12-13 års åldern och därmed tonåren så börjar kläderna få en helt ny mening. Från att kläderna endast haft funktionen att värma och skydda barnet (och i viss mån kanske bidra till föräldrarnas identitets-skapande och status) så får nu kläderna en helt ny innebörd för tonåringen. Kläderna blir helt plötsligt ett sätt att vissa vem man är och vem man inte är. Och kläderna blir ett viktigt kommunikationsmedel för att vissa vilken grupp man tillhör. Är man hip-hoppare, punkare, rockare eller ”stekare” så är det framförallt på kläderna och vilka klädmärken tonåringen använder, som man ser detta. I regel så är ju tonåringar nästan fullvuxna rent kroppsligt så storlekarna på kläderna är även de samma som kläder för vuxna.

Vuxenkläder – en kombination av stil och funktion

Vuxenkläder är helt enkelt de kläde som vuxna bär. Anledningen till att kläder finns är att det finns behov för människan att skydda sig mot kyla, värme och väta. Människan har även ett behov av att vissa vem de är, något som kan göras med kläder. När det gäller vuxenkläder så kan de ha samma egenskaper och syfte som tonårskläder. Men vuxna har ofta blivit lite säkrare i sig själva jämfört med tonåringar, varför valet av kläder kan ha lite mer fokus på funktion än vad tonårskläder har.