Artikelkatalog skriva artikel

Vad är en Jumpsuit?

Artikel i Kläder av grupp12

Alla vet ju vad en jumpsuit är – ett plagg som både är byxa och tröja. Men det finns flera klädesplagg som är både byxa och tröja. Vad är då för skillnad mellan detta plagg och en sparkdräkt, overall, one piece m.m

Utan fötter – Med fötter blir sparkdräkt

En Jumpsuit täcker, i likhet med byxor, inte några fötter. Den första modellen som syddes var helt enkelt av ett par byxor som syddes ihop med en tröja. Det var visserligen bara en prototyp men tanken har sedan bestått. Inga fötter ska vara täckta – då blir det en sparkdräkt.

Utan maskeradattiraljer – Med detaljerna blir det en Kigu

En Jumpsuit har i grunden inte några maskeraddetaljer. Kompletta maskeraddräkter finns att köpa i maskeradaffärer och har en mängd detaljer och täcker ofta dessutom även ansiktet. Det finns visserligen några varianter av denna mysoverall som har en dragkedja som går att dra upp över huvan så att ansiktet göms men den stora skillnaden är att de inte liknar något djur eller liknande.

Däremot finns det varianter på dessa mysdresser som har smådetaljer som gör att dräkten påminner om ett djur. Det kan vara öron på huvan eller en liten svans. En del är även i samma färg som en giraff eller ett lejon. Dessa dressar kallas för Kigu och är ett mode som kommer från japan. De har blivit allt mer populära nu när dessa helkroppsdressar tagit sig in i modevärlden. Denna variant är vanligast att hitta under kategorin ”jumpsuits för barn” då det inte är speciellt många vuxna som villa gå omkring och likna en giraff.

Ingen skyddsfunktion – Med skydd blir det overall

Ordet Jumpsuit kommer från den dräkt som fallskärmshoppare använder när de hoppar. Det är en helkroppsdräkt som skyddar mot att luft kommer in mot kroppen. Dessa hade alltså utvecklats för att ha en praktisk funktion. Till skillnad mot dessa hoppdräkter syddes den första modellen endast för att vara skön – inget annat. Där är också det som gör overallen annorlunda. Overallerna kan skydda mot väta, köld eller målarfärg och har därmed alltid en skyddande funktion. Men i utförande är de lika dvs det är en tröja och byxa i ett.

Inte bara One Piece – Men det är originalet

Säg Jumpsuit och en del tittar frågande på dig, säg One Piece och alla nickar igenkännande. Den första modell som kom ut på marknaden var av detta märke och det var det märket som fick stor medial uppmärksamhet vilket gjorde att de flesta sa detta klädesmärke när de i allmänhet menade jumpuits. Det samma gäller ordet Ziperall som ibland används. Det är ett klädesmärke och syftar alltså bara på märket även en del använder ordet för hela klädeskategorin.

Inte två delar – Då blir det en mysdress

Den första modellen av detta klädesplagg hette One Piece – av orsaken att den var gjord i ett enda stycke. De klassiska mysdressarna, som framförallt används av barn, är tvådelade något som One Piece för barn uppenbarligen inte är.

Inte som en klänning – Då blir det en playsuit

Att säga att en jumpsuit är alla klädesplagg som består av överdel och underdel i ett är, som redan bevisats, en grov förenkling. Förutom overaller, sparkdräkter, pyjamasar så finns även klänningar och andra dräkter som täcker hela kroppen. Playsuit har därför blivit en kategori av klädesplagg som är flytande mellan jumpsuit och klänning. Ibland är det en vanlig mysoverall där armar tagits bort och benen kortats av men inom denna kategori hittas även plagg som de flesta skulle kategorisera som klänning med ett skärp på mitten. Att Playsuits används för olika plagg är tydligt då en klädesaffär kan annonsera plagget som klänning medan ett annat annonserar det som playsuit.  Under kategorin Playsuits hittas även underkläder för kvinnor där underdel och överdel sitter ihop.