Artikelkatalog skriva artikel

Ultraljud för hemmabruk

Artikel i Kropp & själ av pernillastur

Ultraljud hemma – hur fungerar det?

Vanligtvis så brukar man behöva åka till läkaren för att få göra ultraljud. Och visst, det är mycket enklare så. Man får ett erfaret öra att lyssna på ultraljudet och förklara vad det är som pågår. Det kan vara kul men också lite svårt att njuta av stunden privat med sina kära eftersom läkaren är där. Därför går det att ha sin egna privata ultraljudsmonitor som fungerar minst lika bra som den hos läkaren. På så vis slipper man faktiskt att boka möten med läkaren för att njuta av stunden av att se sitt barn. Istället kan man sitta hemma med sina nära och i lugn och ro titta på sitt barn, kanske kan ni höra om det blir en pojke eller flicka?

Så vad är det för något?

Ultraljud är ljudvågor med frekvenser som är högre än den övre gränsen för människans öra. Det är inget annorlunda från normalt hörbart ljud i fysiska mått, förutom att människor inte kan höra det. Gränsen varierar från person till person och är vanligtvis 20,000 hertz hos hälsosamma unga vuxna. Ultraljudsapparater fungerar mellan frekvenser från 20kHz till flera gigahertz. Faktum är att ultraljud används inom många olika områden. Det är oftast använt inom medicin och kan användas för att testa produkter eller strukturer. Fladdermöss använder sig av ultraljud för att hitta sina byten i mörkret, men också för att undvika faror.

Hur kan man ha en ultraljudsmonitor i hemmet?

En ultraljudsmonitor som du använder i hemmet är väldigt lik den som du använder hos barnmorskorna. Det är inte särskilt svårt att använda en ultraljudsmonitor för hemmet, du behöver bara smörja in magen med lite ultraljudsgel och sätta på monitoren. Flytta runt lite på monitoren och snart så kommer du att hitta babyns hjärtljud. Det är viktigt att komma ihåg att man inte ska använda sig av en denna apparat innan den graviditetsvecka som rekommenderas. Det kan vara en fin present till någon du känner som nyligen blivit gravid eller om du själv vill ha en.

Man kan göra ultraljud redan från vecka 6-8 och då kan man bekräfta om det verkligen finns ett foster i magen. Men det är inte särskilt vanligt och många som fått missfall brukar göra tidiga tester. Sedan så kan det vara en bra ide att regelbundet kolla kontroller så man vet att barnet växer som det ska inne i magen.

Hoppas det här inlägget var lite inspiration till dig och att du kanske en dag kanske har en ultraljudsmonitor i hemmet.