Artikelkatalog skriva artikel

Tre olika typer av lån

Artikel i Låna pengar av lexus

I stort sett alla personer hamnar någon gång i livet i en situation då man behöver låna pengar. Orsaken kan variera och medan någon behöver låna pengar genom ett bostadslån för att kunna finansiera ett bostadsköp så kanske någon annan är tvungen att ta ett snabblån då kylskåpet gått sönder. Beroende på hur mycket pengar man behöver låna så passar olika typer av lån olika bra. Nedan kan du läsa om tre av de vanligaste typerna av lån och hur de fungerar.

Bostadslån

Det är inte många som har möjlighet till att köpa ett hus med sparade pengar och därför är majoriteten av svenskarna tvungna att låna pengar från banken till sitt bostadsköp. Vid ett bostadslån eller ett bolån som det också ibland kallas för så tar banken själva bostaden som säkerhet för lånet, vilket betyder att risken är mycket liten att banken skulle förlora några pengar. Om låntagaren i framtiden inte skulle klara av att betala sina räntor och avgifter till banken så kan bostaden alltid säljas och banken kommer då med största sannolikhet få tillbaka sina pengar.

Olika banker och långivare har olika krav och villkor som måste uppfyllas av låntagaren för att denne ska få låna pengar. Beroende på vilken långivare man vänder sig så kan dessa krav skilja väldigt mycket, men det finns några grundläggande krav som i stort sett alla långivare har. Några krav är bland annat att låntagaren måste vara minst 18 år gammal, ha en fast årsinkomst samt att det inte få finnas några betalningsanmärkningar. Det finns dock ett fåtal långivare som accepterar kunder som har betalningsanmärkningar.

Lån utan säkerhet, blancolån & privatlån

Ett lån utan säkerhet eller blancolån/privatlån som det också heter är ett banklån där det till skillnad mot ett bostadslån inte finns någon säkerhet. Bankerna kommer därför att ta en större risk då de lånar ut pengar utan säkerhet, och därför kommer låntagaren få betala högre räntor och avgifter för lånet. Det är så alla banker och långivare arbetar och desto högre risk banken får ta desto mer kommer låntagaren få betala. Lånesumman för ett blancolån eller privatlån brukar ligga på omkring 25.000 kronor och upp till ungefär 300.000 kronor men kan såklart variera ytterligare.

I stort sett alla svenskar kan få ett lån utan säkerhet. Det som i regel krävs för att en låntagare ska få ett blancolån eller privatlån är att kunden är minst 18 år gammal, att kunden har en stabil årsinkomst, samt att han kunden är bosatt och skriven i Sverige. Vanligtvis får låntagaren inte ha några betalningsanmärkningar, även om det finns långivare som även lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar.

Snabblån

Ett snabblån är en relativt ny låneform på den svenska marknaden som blivit allt vanligare sedan början av 2000-talet. Att låna snabbt genom ett snabblån är mycket enkelt, och vanligtvis brukar lånesummorna vara relativt låga och återbetalningstiden väldigt kort. Det är inte ovanligt att man har pengarna på sitt bankkonto redan inom någon timme från och med det att man ansökt om sitt snabblån.

Kraven är ofta relativt låga för snabblån i och med att det bara handlar om mindre summor på mellan 500 kronor och 10.000 kronor. Det räcker ofta med att vara minst 18 år gammal, att ha någon form av taxerad inkomst, att man har ett bankkonto samt att man inte har några betalningsanmärkningar. Men precis som vid övriga lån så finns det aktörer som även vänder sig till personer med betalningsanmärkningar.