Artikelkatalog skriva artikel

Tillverkare av dockskåp i Sverige och världen

Artikel i Leksaker av Tola71

Dockskåp hör till de leksaker som håller sin plats på popularitetslistan generation efter generation. De hör också till de leksaker som har mycket gamla anor, trots att man skulle kunna tro annat när man tittar på dagens dockskåp med tillbehör. Ett hus inrett med mikrovågsugn, kaffebryggare och tv leder kanske inte tankarna bakåt i tiden, men faktum är att dessa små miniatyrhem har funnits i mer än 400 år. Och eftersom dockskåp oftast speglar den tid de tillverkas i inreds dagens modeller oftast med alla de prylar vi hittar i våra hem.

Det finns många olika dockskåp på marknaden, i olika modeller, stilar, storlekar och material. Och naturligtvis finns det en hel del tillverkare som alla vill ta sin del av marknaden. Men, om vi tittar på de dockskåp som funnits i svenska hem under många årtionden nu, så menar man på sajten Dockskåp.nu att merparten av dem kommer från en och samma tillverkare. Här i Sverige har nämligen den svenska tillverkaren Lundby varit den mest omtyckta under mycket lång tid. Och Lundby är inte bara populära här i Sverige. Man är faktiskt också den som tillverkar de mest sålda dockskåpen i världen.

Lundby har tillverkat dockskåp under mycket lång tid. Det hela började i stadsdelen Lundby i Göteborg, där Grete Thomsen ritade och tillverkade dockskåp och dockor till sin systerdotter. Hennes man, Axel, kom så på en idé om att man skulle tillverka fler hus för försäljning. 1947 fick man sin första beställning, som inbringade 375 kronor. Dessa pengar använde man för att köpa verktyg till den kommande dockskåpstillverkningen, och blev alltså grundplåten till företaget Lundbys verksamhet. Ett par år senare kunde man öppna en fabrik i Lerum. Genom åren har företaget, och tillverkningen vuxit och år 1967 tillverkade man 35 000 dockskåp i fabriken. En av hemligheterna bakom framgången är att Lundby alltid har legat i framkant vad gäller samtida hus och möbler. På så sätt avspeglar deras olika dockskåp mycket väl hela den tid företaget varit verksamt. Det första som tillverkades hette då Göteborg, och detta ser exakt likadant ut idag som då. Det har dock bytt namn till Småland. Andra modeller från Lundby är Stockholm, Norrland, Manor och Gotland. Dockskåpet Stockholm som började tillverkas under 1970-talet hade en mer elegant stil och var avsett att attrahera utländska köpare, främst då amerikanska. Därför kallades den ibland också för Dallas efter den då så populära tv-serien. 1997 köptes märket Lundby upp av Micki leksaker och sedan 1999 sker all tillverkning av dessa svenska dockskåp i Kina. År 2005 började man åter sälja modellen Stockholm, men nu har miniatyrhuset uppdaterats med miniatyrer av moderna Ikea-möbler. Bland annat kan du möblera ditt dockskåp med den välkända Ikea-klassikern soffan Klippan. Du kan också välja moderniteter som platt-tv, bubbelbad och badkar till ditt hus. Även om det inte längre är paret Thomsen som äger och driver Lundbys tillverkning följer man alltså konceptet att erbjuda samtida inredning.

Men, även om Lundby är den största tillverkaren av dockskåp är de inte den enda. Vi har till och med två andra stora svenska leksakstillverkare som också har modeller i sin katalog, nämligen Brio och Micki.

Micki tillverkade dockskåp långt innan man förvärvade rättigheterna till de berömda Lundby skåpen. Redan 1957 tillverkade man hus, som i mycket liknade de som tillverkades av Lundby. Micki hade sin fabrik i Gemla i Småland, och man fortsatte att tillverka dockskåp fram till 1971. Idag har företaget alltså återupptagit tillverkningen, men nu med Lundbys modeller och med tillverkningen förlagd till Kina.

Brio är en av vårt lands största och mest kända leksakstillverkare. Kanske till och med den allra största. Brio kom till redan 1908, då de tre bröderna Ivarsson i Osby tog över sin fars verksamhet, och bildade företaget Bröderna Ivarsson i Osby, BRIO. Den huvudsakliga inriktningen på verksamheten var pedagogiska leksaker i trä. På 1950-talet började man sälja möbler till dockskåp, som främst var tillverkade av Lerro (som gjorde möbler till Lundbys modeller och sedan gick samman med Lundby). Men, under 1960-talet började Brio tillverka dockskåp, ett modernare hus med Lundbys modell Göteborg som förebild. Från 1963 tillverkar så Brio både hus och dockskåpsmöbler i egen regi och man gjorde bland annat miniatyrer av danska designmöbler, som fåtöljen ”Ägget” och stolen ” Myran”.

Kährs, som idag är ett ledande företag inom trä och golv började sin bana som leksakstillverkare. Företaget grundades redan 1857 och ombildades 1919 när sonsonen Gustaf Kähr tog över. Under 1940-talet tillverkades Kähr-dockskåp, men tillverkaren är varken lika stor eller lika känd som de övriga svenska tillverkarna av dockskåp.

I Danmark fanns dockskåpstillverkaren Lisa af Denmark , som liksom engelska Carolines Home, kom att bli ett dotterföretag till Lundby. Carolines Home var ett varumärke som användes av leksakstillverkaren Barton & Company. Man började tillverka möbler för dockskåp 1945, efter andra världskriget, för att skapa jobb till de soldater som friställdes vid krigsslutet. 1984 togs varumärket Carolines Home över av Lundby.

Idag tillverkas massor dockhus av olika slag, ofta med speciella teman och för speciella dockor eller figurer. Vi har, till exempel, hus för Barbie, The Sylvanian Family och andra mer eller mindre kända dockor. Men dessa dockhus kommer ofta kompletta med möbler och invånare och fungerar alltså inte på samma sätt som de klassiska dockskåpen, som verkligen appellerar till fantasi och kreativitet hos både barn och vuxna.

Mycket kretsar alltså kring de svenska leksakstillverkarna när det gäller dockskåp och tillbehör. De har varit mycket populära ända sedan de blev tillgängliga för den breda allmänheten, och periodvis har det funnits dockskåp i de flesta hem där det funnits döttrar. Och tillverkare som Barton (Carolines Home) och Lisa af Denmark har haft stor betydelse för dockskåpstillverkning och utveckling av möbler i miniatyrformat för dessa små bostäder. Att de senare hamnade som dotterföretag till giganten Lundby gör inte deras insats mindre. Dockskåp och dess inredningar utgör idag också ett stort samlarintresse, vilket gör att många av de klassiska gamla möblerna och husen är, och förblir, bevarade för framtiden.