Artikelkatalog skriva artikel

Termosmugg – Håller kaffet varmt på resan

Artikel i Matlagning av termo

Att köpa en kaffekopp kostar inte speciellt mycket om man köper den på en bensinstation eller hamburgerkedja. En tia brukar man få lägga ut. Men en tia ofta blir stora summor i längden. Då är det ett betydligt bättre sätt att brygga hemma och ta med sig kaffet i en termos eller en termosmugg. Fördelen är att man har kaffet exakt när man vill och att priset blir betydligt billigare än att köpa kopp efter kopp för en guldslant. Frågan är bara om man bör välja en termosmugg, en värmhållande mugg eller en vanlig klassisk termos.

Termos

Att ha med sig sitt kaffe i en termos har sin stora fördel i att man får med sig en större mängd än om man väljer något av de två andra alternativen. Det finns termosar som rymmer några deciliter till pumptermosarna på flera liter. Vilken man ska köpa in beror på hur mycket kaffe man behöver under dagen. Men nackdelen är att man inte kan dricka direkt ur termosen. Det gör att man måste stanna och hälla upp den varma drycken i någon mindre mugg för att kunna avnjuta den.

Termosmugg

En variant av termos som vuxit sig mycket stark senaste åren är termosmuggen. Den innehåller ungefär lika mycket som en större mugg och håller värmen lika bra som en termos. Fördelen med dessa är att man kan dricka ur dem med en hand och lika enkelt som man dricker ur en vanlig mugg. Ha med den i bilen, på tåget eller på bussen. Ta en klunk när du känner för det utan att behöva hälla upp vätskan i någon annan behållare. Dessutom utan att man behöver skruva bort locket vilket just är denna modells stora fördel. När locket inte behöver skruvas av minimeras risken för spill och värmen behålls längre i termosmuggen.

Värmehållande mugg

Detta är en variant av en termosmugg men med skillnaden att värmen inte lika länge stannar kvar i muggen. De som ska dricka sitt kaffe på bussen på väg till jobbet kan mycket väl välja detta alternativ. Man kanske bara väntar med att dricka morgondrycken 10-15 minuter. En tid som lätt kan kyla av en dryck som ligger i en öppen kopp men med värmehållande muggar hålls värmen längre. Däremot inte lika länge som de som heter termosmugg. Dessa har en mer termosliknande struktur vilket gör att värmen hålls betydligt längre.

Vad väljer du?

Vilken modell du behöver? Det du främst ska tänka på är ”när dricker du drycken?” och ”hur dricker du drycken?”. Är det på språng kan termosen lämnas kvar i butiken. Är det några timmar efter att du lämnat hemmet kan även den värmehållande muggen lämnas hemma. I så fall är det termosmugg som passar bäst. Men är förutsättningarna annorlunda kan något av de andra alternativen passa bättre.

Väljer man sedan att köpa en termosmugg finns det flera olika varianter på marknaden. Det finns några saker att ta ställning till – Ytterligare tips om vad man kan tänka på när man köper termosmugg går att läsa om på denna sida.