Artikelkatalog skriva artikel

Styrketräning för pensionärer

Artikel i Sport av lukasbrisman

Vi lever allt längre och medan den förra generationens pensionärer kanske tyckte att det räckte bra med att sitta vid ankdammen med en påse brödbitar så är dagens pensionärer av en helt annan typ. Det handlar om folk som har vant sig vid en aktiv livsstil och som inte ser någon anledning till att sakta ner på farten. Om man vill ha kvalitet på ålderns höst så gäller det att se till att kroppen orkar med. Det är just därför som styrketräning för pensionärer är så viktigt. Med fortsatt träning och muskler som ständigt utmanas så håller man formen och det gör att man undviker en hel del hälsoproblem som annars är oundvikliga.

Låt bli barnens gungor!

Om du har varit i parken en morgon med barnen så har du kanske sett de där pigga pensionärerna som kommer promenerande i rask fart för att sedan börja stretcha alldeles vid lekplatsen. Plötsligt så kommer gubben på att man kan träna lite extra med hjälp av gungställningen och vips så är gamlingarna igång på gungorna med kreativ styrketräning som givetvis är hedervärd. Nu är det dock så att ungarna som vill gunga börjar gnälla då pensionärerna har tagit över parken för träning så vill man ut och styrketräna så bör man satsa på lite andra redskap för att freden och den goda stämningen ska bestå.

Med hänsyn till kroppen

Även om man fortfarande känner sig ung så är det klart att kroppen förändras då man blir äldre och det här måste man ta hänsyn till då man tränar. Man kan inte köra på som om man vore 40 då man är närmre 80 men med rätt träningsmetod så kan man vara i lika god form, och bättre, som då man var 40. Det är alltså viktigt att man styrketränar på ett sätt som är anpassat till kroppen så det kan vara bra att börja i en grupp med en coach som ger instruktioner och som tar en titt på hur man jobbar med olika övningar och med vikter. Man ska även tänka på att den fysiska aktiviteten ska kombineras med rätt kost. Det ska dock sägas att man har sett att fysisk aktivitet är den allra bästa medicinen för den som vill må bra och hålla sig frisk.

Träna hemma

För en pensionär som inte har ett så stort socialt umgänge så är det bra att gå med i en träningsgrupp där man kan träffa andra som också är intresserade av motion och styrka. Den som är mycket aktiv och som inte är så intresserad av att träna i grupp kan skaffa gymredskap till hemmet. Man kan syssla med styrketräning framför TV eller kanske ta med sig redskapen till parken där man kör det program som man lärt sig av en kunnig instruktör. Det krävs inte så mycket för att man ska uppleva en förändring i vardagen där man får mer energi och slipper hälsoproblem som annars är en självklarhet för inaktiva pensionärer.