Artikelkatalog skriva artikel

Strumpor – sockor eller sockar – vad är rätt?

Artikel i Kläder av cathis

Kärt barn har många namn brukar man säga. Vi använder oss av orden strumor, sockor och sockar parallellt.

Sockor och sockar är båda lika rätt. Sockar räknas som en dialektal variant av sockor. Sockar säger man framför allt i södra Sverige. Men finns det någon skillnad på sockor och strumpor?

Sockor brukar betyda antingen strumpor med kort skaft eller stickade raggsockor. Medan strumpor är allt annat. Strumpor brukar få ett prefix för att visa om det är herr-, dam-, barn-, sport- eller vilken typ av strumpor det än må vara. Strumpor är en del av vårt liv och en självklar del av vår klädsel. Det är fler dagar på året då vi använder strumpor än dagar då vi inte använder strumpor. Strumpor håller oss varma och torra om fötterna och strumpor skyddar oss mot skoskav. Men varifrån kommer strumpor då?

Man skulle kunna tro att strumpor är någonting som uppkom som en bieffekt av stövlar och kallt väder. Men ingenting kunde vara mer fel. Strumpor uppfanns i det gamla Egypten. Kanske av någon frusen farao för det är just i en grav för en rik man som man hittar de äldsta strumporna. Strumpor som var extra varma av tjock filtad ull med ett separat fack för stortårna – lite som ett par tumvantar för fötterna.

Att dessa strumpor var till för att hålla sin ägare varm råder det inget tvivel om eftersom de var gjorda i ull. Favoritmaterialet i Egypten var ull eller lin. Lin till dagskläder och ull för värmen. Alla som har varit i en öken en natt vet hur kallt det kan bli så att även en farao kan ha frusit är inte så konstigt.

Bruket av strumpor spred sig även till det gamla Grekland. Strumpor som vi tänker strumpor kom redan på medeltiden även om benlindor var vanligare. Benlindor var helt enkelt långa ”bandage” som man lindade in fötter och ben i och sedan fäste. Stickade strumpor var en lyxprodukt för några få rika under medeltiden. Att sticka strumpor tog tid och den absolut förta stickmaskinen uppfanns sent på 1500-talet.

Även om stickmaskinen kunde sticka ett par strumpor på en sjättedel av tiden som det tog att sticka strumpor för hand så fortsatte man att sticka strumpor för hand. Stickmaskinen var en dyr och för de flesta en helt okänd uppfinning.  Med industrialismen så kom strumpor att börja stickas av maskiner på allvar och det är nu som strumpor blir allt vanligare även bland fattigare människor.

Man började att skilja på dyrare strumpor och vanliga sockor. Strumpor har sett ut som vi tänker oss i ungefär 1000 år men på 1980-talet kom avarten tubsockorna – de var billiga att tillverka men fruktansvärt obekväma och tack och lov så finns det knappt några tubsockoer kvar att köpa idag. Tillverkarna visste att de nya strumporna skulle vara billiga och fick med det namnet som var förknippat med billiga strumpor – sockor.

All världens strumpor kan ni köpa hos Strumpis.se som har strumpor för hela familjen oavsett om du vill ha stickade strumpor eller ett par vanliga snygga damstrumpor.