Artikelkatalog skriva artikel

Stickad mössa och halsduk – Stickguide

Artikel i Kläder av felix12

Är du på jakt efter en fin stickad mössa eller halsduk i vinter.

Varför inte sticka en egen halsduk eller mössa.

Vi hjälper dig att enkelt få en riktigt snygg stickad mössa eller stickad halsduk.

Med denna enkla guide kan du med små tidigare erfarenheter få varma och trendiga vinter mössor eller halsdukar. En snygg stickad mössa som vi förklarar nedan att sticka är ribbad och passar hur bra som helst till både tjejer och killar. Det går även att använda när du behöver en stickad halsduk. Om du är intresserad av stickade halsdukar kan vi rekommendera att använda större garn, tjockare garn som gör att halsduken blir mer fluffig och gosigare.Man kan också vika upp den så att den får en grym sotarmössa look. Först ska du välja ett garn som du ska använda, detta är väldigt viktigt inte bara för färgen och till synes skull men också för att stickade mössor eller halsdukar inte ska stickas. Välj ett mjukt garn som känns skönt och som är enkelt att sticka med. Vi ska förklara först hur du stickar en ribbstickad mössa med 20 maskor runtom. Detta stickmönster är väldigt bra för många olika typer av mössor.

Vi kommer att behöva ungefär 105 m garn för denna mössa och om du ska sticka halsduk kommer du behöva mer men när du stickar halsdukar kan du mer bedöma hur lång du vill ha den.

Börja med att mäta upp garnet på en rundsticka, det blir enklast, gör den inte för tajt. Först ska du göra kanten och sticka ca. 2 meter räta och efter det ca. 2. Aviga meter. Detta är basen som du börjar med. När du gjort detta ska du sticka rakt uppåt så långt du känner att du vill ha. Om du ska ha en kortare mössa sticka då kortare och längre för en längre mössa.

Grattis om du kommit såhär långt då har du inte mycket kvar. Låt oss gå vidare. Nu ska du börja minska maskorna. Detta ska du göra vartannat varv på våra stickade mössor. Detta behöver du självklart inte göra när du stickar halsdukar. Nu stickar du 2 räta maskor på varannan rät ribba. Sedan på varv 2 stickar du 2 räta maskor på de räta ribborna som inte blev stickade första gången. Sedan 2 aviga maskor på varannan avig ribba och sedan 2 aviga maskor på de aviga ribborna som inte blev stickade 3e varvet. På 5e varvet, sticka 2 räta maskor och sista varvet sticka samma som innan. Sedan ska du fixa mössan på toppen genom att antingen dra igenom de sista maskorna eller bara sy ihop den. Nu har du en klar stickad mössa för den kalla vintern. Om du ska sticka en halsduk kör du bara på rakt rakt hela vägen och kan lägga till mönster och färg efter behov. Något som kan vara snyggt när du vill ha en stickad halsduk är att du fäster ändarna så att du får en schyst rundstickad tubhalsduk. Detta är oerhört populärt just nu och det kan vara en bra present till unga kvinnor och tjejer.

Hoppas denna lilla stickguide varit till hjälp för era framtida fina stickade mössor och halsdukar.