Artikelkatalog skriva artikel

Smala slipsar

Artikel i Mode av Jim

Smala slipsar har kommit och gått som trend inom svenskt herrmode. De senare åren har det kommit att bli väldigt trendigt igen. Innan du kliver på den här trenden så finns det en del saker man bör tänka på.

Vad karaktäriserar en smal slips? Allt mellan 4-6cm anses som smalt. Frågar du någon som bär ett mer klassiskt herrmode så kommer han säga att även 7cm anses vara smalt då man i klassisk stil tenderar att gå för 8cm och högre.

Många bär inte smala slipsar på rätt sätt utan de slänger på dig det smalaste de kan hitta efter att ha sett någon pop-idol på MTV bära den. Men ska man bära en smal slips så är det nästan ännu större krav på att det är genomtänkt än med de klassiska lite bredare slipsarna.

Den viktigaste tumregeln är att om man ska bära smala slipsar så måste det göras till smala kragar och kavajslag. Så bär du den med kavaj så är det viktigt att kavajen har smala kavajslag, annars ser det dumt ut. Samma sak när det gäller breda slipsar, desto bredare slips desto bredare kavajslag. Ha aldrig en smal slips till en dubbelknäppt kavaj.

Bär du slipsen helt utan kavaj så är det enklare. Tänk då på att kragen på skjortan inte är för djup för det får slipsen att se oproportionerlig ut. När man har en smal slips så tycker vi det är ännu viktigare med passformen på övriga plagg, se till att du har lite tightare byxor och att skjortan inte är pösig. En smal slips framhäver ett långsmalt utseende och bör inte bäras om man är överviktig då det vanligtvis framhäver ens breda kroppshydda. 

Slipsknut för smal slips kanske du inte ens tänkt på, men den typen av slips innehåller ju mycket mindre tyg än en bredare, vilket medför att knuten blir väldigt liten. Det gör ingenting i sig eftersom det ska vara proportionerligt, men vi hade valt en dubbel four in hand för lite ökad volym i knuten som harmoniserar bättre med skjortkragen.

Köpa smal slips som present? Ska du köpa en slips i present till någon är det specifikt bredden som är det viktigaste. Vet du en slips han har redan som han använder så skulle jag försöka ta reda på den bredden. Och har du ingen aning alls så skulle jag helt klart gå på en slips som är runt 6,5-7 centimeter bred som är lite mer safe.