Artikelkatalog skriva artikel

Säkra tips för snabb viktminskning

Artikel i Gå ner i vikt av seomac

Har du bestämt dig för att starta din resa mot en lättare kropp och en bättre välmående? Bra!
Läs då denna intervju där jag Håkan Lennartsson intervjuar Marcus Jadesköld (Grundare av PT Online – Private Training Online och Sportics).

Håkan: Vad är viktigt att tänka på när man planerar inför kommande period av träning och kost?

Marcus Jadesköld: Det är viktigt när du planerar upp din kommande period av träning och kost att du tänker på vart du är idag samt vart du vill komma. Jag rekommenderar alltid mina klienter med mindre än 6 månaders regelbunden styrketräning under de senaste 6 månaderna att inleda sitt träningsupplägg med 2-4 veckors inledande program där man förbereder leder, ligament, nervsystem och kropp inför kommande och mer krävande perioder. Skulle detta skippas och man skulle istället vilja ha allt direkt och således gå ut i 200km/h så är risken stor att man snabbt blir sjuk, tappar motivationen eller att resultaten helt enkelt stannar av. Din kropp är helt enkelt inte van och klarar inte den snabba och kraftiga påfrestningen som den utsetts för vid en för snabb ”kickstart” av en stenhård träning och kost.

Håkan: Är det några speciella områden ni fokuserar på?

Marcus Jadesköld: Under de första 2-4 veckorna så ser jag alltid till att de klienterna med mindre erfarenhet fokuserar på:

  • Att stärka leder och ligament så klientens kropp, nervsystem samt det mentala stärks och förbereds inför den kommande och mer krävande träningsstressen som senare planeras upp.
  • Att göra klientens nervsystem effektivare för att åstadkomma en förbättrad rekrytering av de snabba muskelfibrerna vilket är de muskelfibrer som har absolut bäst tillväxtpotential.

Håkan vad säger du om den vanliga och berömda frågan, är det möjligt att förlora kroppsfett och öka i muskelmassan samtidigt?

Marcus Jadesköld: Det är många som säger att det är helt omöjligt och att det inte finns en chans i världen att det kan hända men sanningen är som många redan vet att det krävs ett energiunderskott för att minska i kroppsfett / vikt och en överskott för att öka i muskelmassa och kroppsvikt vilket säger sig själv att ett underskott inte är något idealiskt förhållande för att lägga på sig vikt och muskelmassa. Men svaret på frågan är att det är väldigt svårt att göra några större ökningar av muskelmassa samtidigt som man minskar sin vikt / kroppsfett.  Det går dock under kortare perioder om omständigheterna är de rätta, om jag har en klient som under en längre tid har levt på snabbmat, lågkvalitéts mat och annat kraffs och övergår sedan till en nogrann planerad dietkost med ett högt proteininnehåll m.m. så kan denna personen öka sin muskelmassa även om kosten är beräknad till ett kaloriunderskott. Det har även noterats att för de personer som plötsligt gör större förändringar av sin ”instuderade” träningsform och övergår till något nytt som kraftigt ökar stressen från träningen så kan kroppen bli chockad och då besvara detta med att öka muskelmassan för att anpassa sig och förbereda sig inför liknande pass.

Observera dock att metoder som ökad träningsfrekvens eller en kraftig omställning av kosten endast fungerar under mycket korta perioder och sedan återgår svaret till det ordinarie standard svaret, nej du bygger inte muskler under en diet där du ligger på ett kaloriunderskott med ett fokus på minskat kroppsfett.

Vill du bli coachad av Marcus? Pröva då hans omtyckta program för viktminskning där du får unikt anpassade kostupplägg, träningsupplägg och rådgivning.