Artikelkatalog skriva artikel

Saker att veta om aktiefonder

Artikel i Fonder & aktier av perhermansson

Vi hör ofta om aktiefonder i tidningarna, när vi går till banken, eller på TV. Men hur många av oss vet vad de betyder, hur de fungerar eller vad man kan göra med dem?

Tja, först av allt ska vi definiera termen. Aktiefonder är en kollektiv investeringsplan utan en juridisk person. Detta betyder att du kan samla in pengar från olika investerare och investera dem i olika sorters finansiella instrument, som insättningar eller obligationer. Därför finns det olika sorters fonder, några av dem investeras i obligationer, andra i insättningar eller till och med i fastigheter.

Nu, hur fungerar aktiefonder? Jo, det finns två klasser: öppna investeringsbolag och slutna investeringsbolag. Skillnaden mellan dem är att ett öppet investeringsbolag tillåter kontinuerligt utfärdande och inlösen av fondenheterna, ett slutet investeringsbolag har diskontinuerligt utfärdande och inlösen av fondenheterna, vilket betyder att det finns vissa tillfällen då du kan investera i dessa fonder eller så kan du lösa in dem.

Aktiefonder fungerar med konceptet substansenheter, som är en enhetsinvesteringsfond. En fondenhet är likvärdigt fondens substansvärde delat med antalet fondenheter i cirkulation vid en given tid. Vad gäller öppna fonder räknas enhetsvärdet ut dagligen. Priset varierar enligt de instrument som fondenheten investerar i. Vinsten eller förlusten är vanligtvis i proportion till investeringen, vilket betyder att om du inte investerar för mycket i en fond så kommer du inte ta den stora smällen. Så, innan man investerar i en fond måste en investerare tänka på riskerna de tar, deras finansiella position och skulder som de kanske har.

I princip köper en person faktiskt ett antal fondenheter när de investerar i aktiefonder till dagens värde när de gör vidhäftning. Ökningen (eller minskningen) som registreras ges av fondvärdets variation om personen inte gör några ytterligare vidhäftningshandlingar, som investering eller inlösen (uttag). I sådant fall kommer antalet fondenheter vara desamma.

Vem reglerar dessa investeringsfonder? Tja, det skiljer från land till land, men vanligtvis finns det vissa grundade kommissioner som ses över av en styrelse. I princip så försäkrar de att alla regler följs och att inga bedrägerier sker. Detta betyder att dessa investeringar är rätt säkra, och några av de garanteras ibland av regeringen i det land som har hand om investeringsfonden.

Nu när vi vet vad detta är och hur de fungerar behöver du bara vara säker på att du fattar det bästa beslutet om när du ska investera, hur mycket och särskilt vart du gör det. Vem vet, kanske kommer du få jackpotten en dag och bli rik genom att investera i någon ny toppmodern teknologi eller någon mirakelmedicin som kanske förändrar världen någon dag?

Har du hört talas om Danske Invests aktiefonder? Om du vill läsa mer och lära sig mer om Danske Invest kolla in denna hemsida.