Artikelkatalog skriva artikel

Så fungerar ett sms-lån

Artikel i Låna pengar av lexus

Ett sms-lån är en typ av snabblån/mikrolån där man kan låna en mindre summa pengar väldigt snabbt, smidigt och oerhört enkelt genom att skicka ett sms till sin långivare. Vanligtvis brukar man kunna låna från 500 kronor och upp till 6000 kronor beroende på vilken långivare man vänder sig till. Det finns dock långivare som ger ut lån på summor över 10,000 kronor via sms-lån.

Återbetalningstiden för ett sms-lån brukar vara relativt kort. Ofta har man omkring 30 dagar på sig att återbetala lånet plus räntan, men det finns också långivare som erbjuder återbetalningstider på 60 och 90 dagar. Hos en del långivare har man även möjlighet att förlänga återbetalningstiden för sitt sms-lån mot en rimlig kostnad. Ett kännetecken för ett smslån är att en person som ansöker om, och får ett sms-lån beviljat ofta har sina pengar på sitt bankkonto inom 1 dygn. Ofta går det fortare än så, och det är inte ovanligt att pengarna finns på kontot inom några minuter från det att lånet beviljats av långivaren.

Vem kan ansöka om sms-lån?

I stort sett alla svenska medborgare kan ansöka om ett sms-lån. Man måste dock alltid vara minst 18 år gammal och myndig för att få låna pengar i Sverige, oavsett vilken typ av lån det gäller. För att få låna pengar via sms brukar man också behöva ha någon form av taxerad årsinkomst. Hur mycket pengar man måste tjäna avgör varje enskild långivare. Några långivare kräver att man tjänar mer, medans andra inte har lika hårda krav.

Andra vanliga villkor är att man måste vara svensk medborgare samt vara bosatt på en fast adress i landet. Man brukar inte få ha skyddad identitet och man måste ha ett publikt mobiltelefonnummer. Trots att många långivare inte accepterar kunder som vill ta ett sms-lån trots betalningsanmärkningar så finns det faktiskt några företag som gör det. Läs mer om detta längre ner.

Smslån trots betalningsanmärkning

Många banker, långivare och företag har valt att helt utesluta personer med betalningsanmärkningar i sin kundkrets. Detta beror förmodligen på att personer som har betalningsanmärkningar bevisligen har en tendens att missköta sin ekonomi. Det finns dock långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar, och där man kan ansöka om smslån med betalningsanmärkning.

Vilka krav personer med anmärkningar har då de ska ansöka om ett smslån varierar beroende på vilken långivare man vänder sig till. Det är dock viktigt att ha någon form av inkomst som gör att man kan betala tillbaka sitt lån inom utsatt återbetalningstid. Långivaren gör nämligen i regel alltid en kreditupplysning på nya kunder, vilket betyder att långivaren relativt enkelt kan avgöra ifall en kund har möjlighet att betala tillbaka sitt sms-lån eller inte. Läs gärna mer om smslån med betalningsanmärkning på följande länk: www.smslånbetalningsanmärkning.se

För och nackdelar med sms-lån

Det finns så väl för som nackdelar med att ansöka om ett smslån. Det är givetvis bra att man kan ansöka om ett lån snabbt och smidigt där pengarna kommer in väldigt fort på ens konto. Det finns dock även nackdelar med smslån. Ofta är räntorna väldigt höga och återbetalningstiderna väldigt korta. Man bör därför inte ansöka om ett smslån om man inte är helt säker på att kunna betala tillbaka sitt lån plus ränta i tid.