Artikelkatalog skriva artikel

Powerbank ger längre drift av mobilen

Artikel i Hemelektronik av PS12

Mobiltelefonen har blivit en av de mest självklara prylarna i varje persons ficka. Den direkta tillgången till internet kombinerat med övriga funktioner gör mobiltelefonen till den i särklass mest använda prylen. Det intensiva användandet leder dock till att mobilens batteri snabbt tar slut. En powerbank kommer vid dessa tillfällen till stor användning. En powerbank består av ett batteri och kopplas till mobilen för att användas som nödladdare.

Mobiltelefonens betydelse

Det blir alltmer tydligt hur mobiltelefonens utveckling gått från att enbart användas för kommunikation till att bli en alltiallo pryl med nya applikationsområden. För 40 år sedan var det inte många, om ens någon som kunde föreställa sig mobiltelefonens kommande betydelse och än mindre hur mycket tid som dagligen skulle komma att läggas på användandet av appar, spel och sociala medier som Facebook och Twitter. Messenger, Bank id och Swish är bara en handfull populära appar som blivit en självklarhet hos de allra flesta smartphone användare.

Nya mobiltelefonisystem med hög kapacitet möjliggör snabb internetuppkoppling vilket visat sig vara en betydande och avgörande faktor för utvecklingen av de smartphones vi idag använder. Tillgången till snabb internetuppkoppling gör att applikationer utvecklas i allt snabbare takt som enkelt kan laddas ned och sedan användas i en smartphone eller surfplatta.

Många appar och funktioner ersätter eller kompletterar en hel del av de saker som fortfarande är eller tidigare varit självklara i vår vardag. Exempel på användning är, spel, film, tv, betalning, kompass, karta, tidning, dator, miniräknare, kamera, ficklampa, anteckningsblock, wifi router, klocka, cd spelare och radio. Listan kan göras lång och blir hela tiden längre.

Längre batteritid med en powerbank

Det är med tanke på alla användbara funktioner inte så konstigt att mobilen blivit så pass viktig som den idag faktiskt är. Den intensiva användningen resulterar i större belastning på de mobila enheternas batterier som slukas på nolltid och måste därför regelbundet laddas. Det är oftast varken uppskattat eller ens möjligt att under dagen uppsöka ett vägguttag för att ladda mobilen.

Vad är då den optimala lösningen på behovet av längre batteritid? Det optimala vore kanske batterier med högre kapacitet, men även om batteritillverkarna varje dag jobbar för att utveckla bättre batterier så förblir detta en potentiell lösning för framtiden. En pryl som är användbar för portabel laddning är powerbanken. Genom att låta en powerbank ladda batteriet i mobilen så kan laddningen göras när som helst och var som helst. Det enda som krävs är en laddad powerbank och en laddkabel.

Hur väljer man modell?

Allt från små elektroniska prylar till mobiler, surfplattor och datorer kan laddas via en powerbank. Det är dock inte alla modeller som klarar av att ladda de mest krävande prylarna. Den powerbank som bör användas beror på vad som ska laddas. Powerbank specialisten har mer utförligt beskrivit vad som är viktigt vid köp av en powerbank. Det finns modeller i alla möjliga storlekar som är optimerade för olika ändamål. Vissa modeller är utrustade med hög strömstyrka för laddning av surfplattor och vissa har portar med högre spänning (Volt) för laddning av laptops. Kapaciteten mäts i mAh vilket är en förkortning av (millieampere hour).