Artikelkatalog skriva artikel

Lär dig zonterapi

Artikel i Kropp & själ av Kentebo

Denna form av behandling brukar räknas till alternativmedicinen. Den har med stor sannolikhet tillämpats även långt bak i historien. Den zonterapi som används idag har utvecklats tidigt på 1900-talet av läkaren W.H Fitzgerald. Först på 1970-talet blev behandlingsformen vanlig i Sverige. Zonterapi omfattar behandling på fötterna samt på öronen. Man masserar och trycker på vissa punkter på fötterna som beror på vilken krämpa man lider av. Dessa områden kallas reflexzoner och dessa motsvarar alla kroppens delar.  Oftast fungerar det bra att behandla fötterna i ungefär halvtimmen ett par tre gånger i veckan fram tills att man känner sig återställd. Varför zonterapi fungerar vet man egentligen inte men det finns ett antal teorier. En är att giftiga ämnen lagras i kroppen och då speciellt i fötternas nervändar. Efter en längre tid så bildas det kristaller som man kan bryta ner genom att massera dessa ställen. Efter det kan cirkulationen fungera optimalt igen så att gifterna lämnar kroppen. Någon form av utrensning bör det i alla fall röra sig om som resultatet av att man  masserar reflexzonerna. Oftast tar det minst 5 behandlingar innan man märker en förbättring och i vissa fall kan det kräva så mycket som 25-30 stycken.

Modern vetenskap förkastar denna behandlingsmetod helt trots att miljoner människor kan vittna om att de haft stor hjälp av zonterapi. Många har till och med blivit botade från sjukdomar och krämpor där den moderna sjukvården gått bet. Förmodligen har de som så ivrigt bespottar zonterapi och andra liknande behandlingsmetoder aldrig testat själva.

Sjukdomar och krämpor där zonterapi kan ge bot eller lindring är bland annat allergier, tandlossning, oro och depressioner, mag- och tarmbesvär, låg ämnesomsättning, huvudvärk, matsmältnings- och gallbesvär, ryggvärk och mycket annat.  Zonterapi kan även lindra smärta då kroppen producerar endorfiner (smärtlindrande hormon) förbättra sömnen samt användas i förebyggande vård. Som en extra hjälp vid zonterapibehandling bör man sköta sin hälsa efter bästa förmåga. Det innebär att man bör äta nyttigt, motionera och försöka se till att man sover tillräckligt.

Enligt svensk lag får inte zonterapi ges mot till exempel diabetes och cancer men ingenting hindrar en att göra det själv.

Snarlikt zonterapi fungerar akupressur men man arbetar där med hela kroppen.

Naturligtvis är det bäst att gå till en professionell zonterapeut när man behöver ha hjälp mot sjukdomar och krämpor. Dock så har ju inte alla människor råd till det och man kan faktiskt relativt snabbt lära sig att behandla sig själv. På sajten Zonterapi-lär dig själv kan du lära dig mer om detta.