Artikelkatalog skriva artikel

Laga och äta mat i skogen

Artikel i Matlagning av Dani

Hösten är en härlig tid att spendera lediga dagar ute i skog och mark. Vädret är tillräckligt svalt för att man ska orka röra på sig men tillräckligt varmt för att slippa tjocka ytterkläder som dunjackor och vinterkängor. Löven har börjat skifta färg till gult och rött men det är fortfarande grönt och fint ute. Det finns få årstider som det är lika skönt att vandra i skog och mark som under den tidiga hösten.

Även du som inte är den sportiga friluftstypen kan säkert njuta av hela dagar i skogen och är du intresserad av foto och skapande så är det synd att missa den fina chansen att föreviga höstens färger och ljus. Ett tips för fotografering i höst är att fota de fina detaljerna i naturen – så som närbilder och makrobilder på spindelnät, daggdroppar i gräset, lövens ådringar och andra vackra saker som vi kanske inte ser till vardags då vi är ute i skog och mark utan kameran.

Hela dagar i skogen kräver dock en tillgång till lämplig och näringsrik mat som också är med gott om proteiner, fetter, kolhydrater och andra viktiga näringsämnen. Ett spritkök är ett smidigt sätt att laga mat i skogen om du inte vill, vågar eller på grund av eldningsförbud inte får använda dig av öppen låga. Men vad kan man då tillaga på ett sådant spritkök ute i skogen? Jo, i princip vilken mat som helst!

Den som vill äta nyttigt bör försöka få i sig frukt och grönsaker varje dag. Frukt och grönsaker väger mycket och tar stor plats i ryggsäcken – men det går att komma förbi detta. Genom att köpa eller själv tillverka torkade grönsaker och torkad frukt får du mat som är lätt att bära med sig och tar väldigt lite plats i din ryggsäck. Eftersom grönsakerna och frukten endast är torkade och inte behandlade på annat sätt så bibehåller maten sina näringsämnen och sin goda smak. Torkade grönsaker kan läggas i vatten eller buljong och användas i exempelvis omelett, soppor eller nudlar, alternativt ätas som tillbehör till annan mat eller ätas torkade precis som de är. Torkad frukt ätes med fördel precis som de är – gott som godis och nyttigt som frukt – ett perfekt mellanmål när du är ute och fotograferar eller bara njuter av naturen en solig höstdag.

En god soppa är kanske den enklaste maten att laga i skogen. Du behöver ett paket snabbnudlar, lite vatten och lite torkade grönsaker och kanske lite torkat kött. Blanda ihop allt, låt koka tre minuter (eller vad som nu rekommenderas på nudelpaketet) och njut av en varm och nyttig soppa.

Att tillaga omelett på ett spritkök är nästan lika enkelt som att laga soppa. Du behöver en liten flaska olja, lite vatten, äggpulver och torkade grönsaker som blandas ihop och hälls i den lilla stekpannan som hålls över lågan och vips så har du en nyttig omelett som är rik på proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler – allt som du behöver få i dig för en härlig höstdag i skogen!