Artikelkatalog skriva artikel

Inväxta tånaglar

Artikel i Kropp & själ av pleyya2

Inväxta tånaglar är ett vanligt och smärtsamt problem som uppstår när nageln tränger in i skinnet. Detta kan leda till infektion och smärta. En del nageltrång kan bli kroniska.

Det kan finnas många olika orsaker bakom nageltrång. Det kan vara ärftligt, till exempel att tånageln är för stor. Olika sjukdomar kan också göra så att tånageln böjer sig och skär in i skinnet. En skada där någon har trampat på din nagel eller du har skadat den på något annat sätt kan också orsaka nageltrånget. Det vanligaste felet folk gör är att klippa sina tånaglar felaktigt, vilket gör att de växer tillbaka in i skinnet.

Vad kan du själv göra för att behandla ett nageltrång?

Om du inte gärna vill gå till läkare med ditt problem och du inte har några stora hälsoproblem så kan det vara en bra idé att först prova att behandla ditt problem hemma. Du kan läsa mer här om behandling hos läkare: Nageltrång behandling hos läkare.  Här är några olika behandlingar du kan prova själv.

Standardbehandlingen:

Blötlägg fötterna i varmt vatten, torka dem med en ren handduk. Applicera en antiseptisk lösning på området. Lägg ett bandage över tån.

Övriga huskurer:

  1. Ett trick för att minska smärtan och undvika infektion är att blötlägga nageln i vinäger i en kvart. Efter att du är klar så tryck försiktigt bort skinnet från nageln och massera den. Det kan göra ont men det hjälper. Du kan hälla på peroxid för att få ut varet. Låt det torka. Ha foten högt uppe. Detta kan hjälpa mot smärtan och infektionen.
  2. Applicera Vicks Vapo Rub på den inväxta tånageln och ta på dig en strumpa när du går och lägger dig. Detta kan behöva upprepas ett flertal gånger.
  3. Lös upp Epsomsalt i varmt vatten. Blötlägg tån i detta i 20 minuter. Torka och gnid en rå lök mot den skadade sidan, gnid in juice från löken i de smärtsamma områdena i 10 minuter. Lägg på ett bandage som du har stoppat med färsk basilika och ta på dig en strumpa. Smärtan kommer att minska och nageln växa rakare.
  4. Blötlägg din fot i varmt vatten i 20 minuter. Försök att försiktiga trimma nageln på sidan och ta bort delarna som orsakar inflammation. För att minska svullnad blötlägg din fot i varmt vatten med Epsomsalt. När detta är klart så använd en bomullstopp och peroxid för att ta bort bakterierna.
  5. Om du har naglar som är tjocka och ömtåliga så kan du prova med att köpa läppbalsamsolja och applicera det på naglarna på tårna varje kväll innan du går och lägger dig. Det kan göra dina naglar tunnare och mjukare och gör dem lättare att klippa och då blir det lättare att hålla ordning på inväxta naglar.

Du kan läsa mer här för fler tips på hur du förebygger och behandlar nageltrång: Nageltrång behandling.

Det säkraste sättet att behandla nageltrång är att fråga en läkare om råd. Dessa råd är dock helt ofarliga och något du själv kan prova för att se hur väl de funkar på just dig. De har fått mycket rekommendationer på internet så de är alla väl värda att prova.