Artikelkatalog skriva artikel

Historian om armbandsuret

Artikel i Smycken & accessoarer av Banankaka

Nu är det länge sedan som armbandsur uppfanns. När det uppfanns så var detta som en ersättning för alla mäns fickur som de tidigare hade burit i bröstfickan eller byxfickan. Detta betyder då att de första armbandsur som tillverkades var avsedda att bäras av män. Nu blev det dock snabbt ett mode med dessa klockor och det skulle inte dröja länge innan det fanns modeller även för kvinnor. Under denna tid, när armbandsuret var nytt, så fanns de dock enbart i varianten mekaniska urverk som var tvungna att dras varje dag för att fungera.

Efter detta kom sedan det som kallas för automatiska urverk. Dessa fanns i huvudsak enbart för män, även om det förekom och fortfarande förekommer versioner för kvinnor gällande automatiska urverk. Hur som helst så var detta ett armbandsur som inte behövde drar upp varje dag, utan istället fungerade genom att dras upp automatiskt med hjälp av armens rörelser under varje dag som klockan bars. Numera har hela industrin nått en punkt där i stort sätt alla armbandsur i normal prisklass tillverkas med elektroniska komponenter. Något som är mycket bra med detta är att du som bär klockan alltid kommer att få en mera exakt och tillförlitlig tid på armen.

Moderna armbandsur med visare och urtavla

De moderna armbandsur som idag finns med den traditionella urtavlan har tre visare varje visare har sin egen funktion. Den korta visaren visar vilken timme det är och den långa visaren minuter, medan den tunna och oftast längsta visaren talar om tiden på sekunden. De moderna armbandsur som idag finns kommer också oftast att vara försedda med något som kallas för ett ETA-verk. Detta är då ett standardiserat urverk som drivs med en kombination av mekaniska hjul, elektronik och en kvartskristall som håller tiden på ett perfekt sätt.

Nu kommer det dock fortfarande att finnas moderna armbandsur som drivs helt av mekaniska delar. Dessa brukar dock vara de som ligger i en högre prisklass, och går under namnet exklusiva märkesklockor. Inom det området finns det då också många av dessa som fortfarande brukar det automatiska urverket. Några av de mest exklusiva inom detta område är alla de olika modeller av hög klass som går under namnet kronografklockor.

Digitala armbandsur med många funktioner

Något som också kommer att finnas när det gäller armbandsur, är alla de olika digitala klockor som finns på marknaden. När denna typ av klocka kom ut på marknaden så var detta först i mycket enkla varianter som enbart visade tid och datum. Idag är detta ett minne blott och du kommer att finna mycket avancerade digitala klockor för såväl dykare, bergsbestigare samt alla andra äventyrare. De digitala modeller som idag finns på marknaden kan fås med allt från höjd och pulsmätare till databanker och till och med inbyggda telefoner. Detta är bara något av vad som finns då det gäller dagens avancerade digitala klockor, och egentligen kommer du att vara den som kan få en klocka med en mindre dator i. Något positivt är faktiskt att dessa moderna armbandsur inte är speciellt dyra.