Artikelkatalog skriva artikel

Guide till Ios Grekland

Artikel i Europa av Batman

Ios är en lite grekisk ö i Medelhavet. Större delen av året är det lugnt och rogivande här men under sommaren förvandlas denna ö och det bjuds på party dygnet runt. Ios invaderas av festsugna resenärer från hela världen som kommer för att festa och njuta av denna vackra ö. De flesta barer och klubbar finns i den gamla delarna av byn Chora som slingrar sig runt en bergstopp. Här hittar du otaliga barer och nattklubbar med billiga drinkar och en blandning av den senaste musiken och klassiska sommarplågor i högtalarna. Barerna ligger vägg i vägg och det är inga problem att besöka många av dem på samma kväll. Gatorna i Chora är smala och trånga och fylls av folk under högsäsong. Detta gör hela byn till ett enda stor nattklubb där du har lika kul ute i gränderna som inne på nattklubbarna.

Men Ios har så mycket mer än bara party att erbjuda. Ön är otroligt vacker med sin kuperade terräng. Du hittar många fina stränder runt ön och några är till och med på promenadavstånd från byn. Mylopotas är den största och mest populära stranden på Ios och kan nås antingen med buss eller till fots. Från Chora tar det 20-30 min att gå ner till denna strand. Här hittar du alla moderna bekvämligheter som man kan förvänta sig av en exploaterad strand i Grekland. Dock finns det även delar av stranden som är utan solstolar och annat trams så att du har chansen att hitta en plats för din handduk i sanden. Här finns annars även solstolar att hyra. Aktivitetscenter där du kan prova på diverse vattensporter och så naturligtvis den berömda standklubben Far Out Club. Har du inte fått nog av festandet under natten så kan du här träffa likasinnade och dansa hela eftermiddagen lång under solens gassande strålar. Strandfesterna på Ios är välkända och går inte av för hackor. Dock är det ganska lugnt här under förmiddagarna då de flesta återhämtar sig efter nattens strapatser.

Grekland är känt för sina vackra stränder och vita hus och söker du det så blir du inte besviken på Ios. Här slingrar sig de vita husen upp längs bergssidan och visar upp en perfekt bild av den grekiska idyllen. Vill du njuta av denna skönhet i ett lite lugnare tempo så rekommenderar jag dig att besöka Ios i Grekland under lågsäsong. Då slipper du trängas med horder av andra turister och priserna på hotell och rum är mycket billigare än under högsäsong. Men oavsett när du väljer att åka så kommer du inte att ångra ditt besök. Chansen är stor att du kommer att återkomma år efter år precis som så många andra som upptäckt Ios magi har gjort.

Väl på Ios så finns det mycket kul att göra och mycket gott att äta och dricka. Njut av den grekiska maten och ta en drink eller två på en bar eller klubb. Jag hoppas du har haft nytta av denna guide och kommer njuta av din vistelse i Grekland. Kanske ses vi på Ios i sommar. Ön är trots allt inte så stor.