Artikelkatalog skriva artikel

Gratis bilder med CCO-licens att ladda ner

Artikel i Marknadsföring av Bondtofte

Stora, färgglada, illustrativa, förklarande, vackra eller känsloladdade. Bilder är en viktig del av såväl marknadsföring online som offline. Oavsett om det gäller reklammaterial, blogginlägg, artiklar, affiliate marknadsföring eller vad det än kan vara. Som tur är finns det en hel del gratis material online som du kan använda för att dra läsarnas uppmärksamhet till ditt material, men har du egentligen koll på vilka rättigheter du har. Vet du t.ex. när du får redigera en bild eller när du måste kreditera upphovsmannen?

Vilken licens?

Creative Commons betyder att det är bildens upphovsman som avgör hur den kan användas och det är skillnad på olika former av licenser. De olika licenserna är:

 • Attribution (erkännande): Tillåtet att använda bilden om du krediterar upphovsmannen.
 • Icke-kommersiell: Som det låter får den inte användas i kommersiellt syfte.
 • No Derivative Works (inga bearbetningar): Du får använda men du får inte redigera.
 • Share Alike (dela lika): Du får redigera men bilden måste publicerats under samma licens som originalbilden.
 • Public Domain Dedication (CCO): Använd hur du vill. Författaren har avsagt sig upphovsrätten och du kan därför både redigera och publicera som du önskar.
 • Public Domain Work: Använd hur du vill. Det finns inte längre någon form av upphovsrätt. Vanligtvis gäller det bilder där upphovsrätten är föråldrad eller inte längre gäller.

För att vara på den säkra sidan bör du endast använda material med CCO licens, dvs. Public Domain Dedication.

Gratis bilder med CCO-licens

Här nedan hittar du fem populära sajter med foton och diverse material som du kan ladda ner och redigera. Tänk på att du bara kan använda material med CCO-licens utan att behöva kreditera upphovsmannen.

 1. Unsplash
  En av de snabbast växande fotosajterna. Hämta professionella bilder utan att registrera dig. Tack vare sträng kvalitetskontroll har den här webbplatsen de snyggaste fotona.
 2. Pexels
  Över 30.000 bilder enligt CCO-licensen. Tydlig klassificering av de olika kategorierna och hög kvalitet.
 3. StockSnap
  Höga krav på innehållet och tydlig överblick över de olika kategorierna.
 4. Pixabay
  Bilder, vektorfiler, illustrationer och filmer. Här måste du registrera dig om du vill ladda ner filer med den högsta upplösningen. Mycket material med varierande kvalitet på den här sidan, både bra och mindre bra.
 5. Flickr
  En av världens största fotosajter. Här kan alla ladda upp bilder under olika licenser. Just nu (juni 2017) finns det cirka 1,5 miljoner bilder som omfattas av CCO-licensen. Fördelen med den här sajten är att du kan hitta ämnen som inte finns på de andra sajterna med strängare kvalitetskrav.