Artikelkatalog skriva artikel

Gör din egen vetekudde

Artikel i Pyssel av cathis

En vetekudde är bra att ha till allt från att värma sig på till att lindra smärta. Värme är det optimala sättet att lindra smärta på eftersom värme ger avslappning och avslappning sänker smärtnivån i kroppen. Men en vetekudde är också ett effektivt sätt att hålla sig varm på i vintern. En liten vetekudde i var handske håller oss varma under vintern. Eller varför inte värma kalla fötter på en vetekudde när man kommit in.

Många småbarnsföräldrar har också insett fördelen med en vetekudde då det finns gosedjur som har en liten vetekudde i sig. Den vetekudden kan man värma och sedan lägga ned till ett barn. Värmen från vetekudden håller barnet varmt och ger en känsla av trygghet. Värme och trygghet har vi djupt sammankopplade inom oss.

Att göra en egen vetekudde är inte svårt, följ bara denna guide. Först måste du hitta veteax som är omalda, lättast är att fråga hos antingen en bonde eller hos en mjölnare. Man kan också hitta hela vetekorn till en vetekudde i hälsokostbutiker. Tyger till vetekudden bör du välja bomullstyger eftersom det är mjuka att ha mot huden och transporterar bort fukt från kroppen. Bomullstyger till en normalstor vetekudde behöver inte bli allt för dyrt eftersom det inte går åt så mycket tyg. Ett tips är att leta efter så kallade stuvbitar – det är tygrester under en till en och en halvmeter långa. Dessa brukar räcka gott till en vetekudde.

När du har vetekornen så är det bara att börja att sy din vetekudde. För att få en vetekudde du ska kunna använda under lång tid behöver du först göra ett kuddvar till din vetekudde. Till detta tyg bör du välja ett bomullstyg. Du syr helt enkelt en liten påse som du fyller med vetekornen och sedan syr igen.

Hur mycket man fyller en vetekudde med vetekorn är högst personligt tänk bara på att inte göra den för full eftersom det då kan bli svårt att få den jämnvarm. Samtidigt vill man att vetekudden ska vara så pass jämnt fylld att den inte glipar tom. Det är en balans. Prova att fylla din vetekudde och stäng igen din vetekudde med ett par nålar eller kaststygn och prova vetekudden hur den känns.

Sen syr du ett ”örngott” av bomullstyg som du drar över påsen. ”Örngottet” till vetekudden kan du lätt tvätta och hålla ren. Svårare än så är det inte att sy en egen vetekudde. Vill du inte sy själv kan du köpa en vetekudde här.