Artikelkatalog skriva artikel

Färga in skinnsoffan

Artikel i Inredning av ingekarlberg

Att färga in, eller att färga om sin skinnsoffa behöver inte vara svårt om man har rätt material. Det viktigaste är en ordentlig rengöring, oftast är lädret på en soffa så smutsigt att det krävs ett kraftigt rengöringsmedel och kanske till och med en borste för att komma ner i sprickor och veck.

Smutsen tränger ner i skinnets porer och täpper igen dessa och hindrar att färgen kan fästa. Det säger sig självt att om det finns kvar smuts så fäster färgen på denna och inte på soffan. Det innebär att vid en framtida rengöring så försvinner inte bara smutsen, utan även den färg som sitter ovanpå den. Så, en ordentlig rengöring är A & O för en lyckad infärgning av soffan.

Skulle det vara så att soffan är så sliten att det finns sprickor i skinnet går även det att fixa. Det finns speciellt spackel för skinn som är mjukt och flexibelt som man fyller upp sprickorna med innan man färgar in soffan. Om soffan endast är sliten kan man förstärka den slitna ytan med ett bindemedel som drar ihop skinnets fibrer och gör det mer slitstarkt.

En bra läderfärg ska vara täckande, slitstark och flexibel. Den ska gå att påföra med svamp eller spruta. Sprejar man på färgen blir oftast resultatet bättre, men är man bara noggrann och följer instruktionerna så fungerar det utmärkt med att svampa på färgen. Om  den inte täcker efter första omgången så lägger man bara på ytterligare lager färg, till det täcker så att man är nöjd. Se bara till att det torkar ordentligt mellan gångerna.

För att göra ytan extra slitstark kan man tillföra härdare i färgen, men det är inte helt nödvändigt. Man bör dock försegla färgen med en Finish. Den fungerar som klarlacken på en bil, dels skyddar den färgen, dels ger den ytan en ytfinish i valfritt tycke, glansigt eller matt.

När allt är klart och man har låtit soffan torka ordentligt, bör man smörja in den med en skyddande kräm. Den ska tränga in i skinnet och återfetta det, samt skydda ytan mot spill som vin eller cocacola och nedsmutsning som kommer från kläder och hud. En bra kräm gör också ytan mer slitstark, eftersom ytan blir lite glatt, vilket innebär att det slitage som uppkommer i  samband med friktion försvinner. Soffans yta blir dessutom mjuk och behaglig att sitta på.

Att smörja in sin soffa med jämna mellanrum innebär en minskad risk för slitage och sprickbildning i lädret, och ökar soffans livslängd. Därför bör man rengöra och smörja in sin skinnsoffa åtminstone en gång om året. Varför inte som en rutin inför julen, då får man en fräsch soffa som dessutom luktar mycket gott och bidrar till trevnaden.