Artikelkatalog skriva artikel

Fakta om skruvar

Artikel i Maskiner & verktyg av Dame Adrian

Skruv är skruv, eller hur? Nej så är det faktiskt inte. Om du någon gång har byggt något eller ens satt upp en hylla med dålig skruv så vet du vad som händer. Du försöker hålla materialet på plats samtidigt som du ska fästa det och precis när du drar i skruven så går den av. Vi var intresserade av anledningen bakom detta och svaret är ganska intressant.

Vi köpte in några olika skruvar i olika prisklasser, och det första som slog oss var att det gick att få tag på premiumskruvar från kvalitetsmärken online som faktiskt blev billigare per enhet än vad dom skruvarna vi hittade hos den lokala järnhandeln var.

Det är främst tillverkningsprocessen som avgör kvalitén på slutprodukten. Skruvar tillverkas av grov ståltråd, så kallad valstråd. Stålet värms under en lång period för att bli mjukt, det doppas sedan i olika lösningar för att rengöras från rost och för att mjukas upp ytterligare. Tråden går genom en maskin som först rätar ut tråden och sedan pressar den till önskad dimension innan den kapas i lite längre bitar än vad slutprodukten skall vara. Detta för att överskottet skall hamras till och bli själva skruvhuvudet. Detta görs med olika typer av stansningar som slås med mycket högt tryck mot ena änden vilket formar huvudet och ger önskad attribut. Andra änden behandlas på liknande sätt och fasas om den skall användas ihop med en mutter. En maskin pressar skruv mellan två fasade ytor samtidigt som den rullar skruven för att skapa gängorna. Skruven går sen in i en ugn för att härdas vilket gör att stålet blir extremt hårt, men skört. Efter avkylning i olja upprepas processen för att ta bort skörheten men gör att skruven behåller styrkan.

Chockerande nog så värmebehandlas inte alla skruvar då detta medför högre kostnader vid produktion, detta gör att en del skruvar helt enkelt får riktigt dålig kvalité och är den största anledning bakom att vissa skruvar enkelt går av vid användning.

Vi testade de första skruvarna genom att borra i hårt trä och se hur många skruvar som drog runt samt gick av. Vi testade 20 skruvar och inte en enda gick i som den skulle. Många gick även av, ofta bröts dom av strax innan skruvhuvudet men ibland även halvvägs ner i trät. Dom första skruvarna vi testade var tre olika träskruvar inköpta hos olika lågpriskedjor.

Gipsskruv är definitivt INTE träskruv, trots att jag hört detta påstående flertalet gånger. Men då jag hört detta påstående kunde vi inte låta bli att testa några gipsskruvar, och resultatet var förvånande. Gipsskruvarna gjorde faktiskt lite bättre ifrån sig än träskruvarna, fyra stycken av tjugo gick i som dom skulle. Detta var dock kvalitetsskruvar ifrån en välkänd skruvtillverkare. När vi sen provade träskruvarna från ett annat kvalitetsmärke vart skillnaden extremt tydlig, 20 av 20 skruvar gick i som dom skulle och var dessutom väldigt enkla att dra i. Vi testade även ett annat kvalitetsmärke som låg mycket lägre i pris och även dessa presterade extremt bra.

En sak är säker efter detta test: Du kommer inte ångra dig om du köper bra skruv, du kommer till och med spara pengar på att välja en skruvtillverkare med bra skruv till rimligt pris då du slipper svinn och du får dessutom jobbet gjort snabbare.