Artikelkatalog skriva artikel

Europeiska huvudstäder

Artikel i Europa av Batman

Det finns många länder i Europa. En del är nya och har inte funnits särskilt länge medan andra fanns redan när man själv var liten och fick lära sig alla europeiska huvudstäder i skolan. Eftersom det har tillkommit en del länder sedan dess så är det inte säkert att man kan alla huvudstäder längre. Man har även en tendens att glömma de städer och länder som man en gång har lärt sig i skolan. Då kan det vara bra att träna på vad huvudstaden heter de länder som ligger i Europa.

Det finns många bra sidor på nätet där man kan lära sig mer om Geografi. En sida som jag vill rekommendera hittar ni om ni klickar här. Europeiska huvudstäder är ett område som ni kan träna på där. Både att ange vad huvudstaden heter i ett givet land men även tvärt om, i vilket land en given stad ligger.

Idag reser vi mycket, både på fritiden och i arbetet och då är det viktigt att ha en god allmänbildning inom ämnet Geografi så att man inte gör bort säg när någon till exempel säger att de har varit i Budapest och man själv inte har någon aning om var det ligger. Kan det vara i Bulgarien? Säger du det så har du nog gjort bort dig för Budapest är huvudstad i Ungern och inget annat.

Vet du förresten hur många länder eller stater det finns i Europa? Rätt svar är 44 st. Det rätt många det. Kan du räkna upp alla länderna och kan du vad huvudstaden heter i alla dessa? Europa är även väldigt stort, drygt 10 miljoner kvadratkilometer och det bor 730 miljoner invånare i denna världsdel. Det innebär att det bor i genomsnitt 16.6 miljoner människor i varje land. Sverige har alltså färre invånare än det genomsnittliga landet i Europa. Dock är Sverige väldigt stort till ytan ca 450 tusen kvadratkilometer. Genomsnittet för länderna i vår världsdel är 227 tusen kvadratkilometer. Sverige är faktiskt det fjärde största landet i Europa efter Ryssland, Frankrike och Spanien. Inte illa men det innebär att vi är ett väldigt glest befolkat land jämfört med många andra stater.

Som sagt det är viktigt med bra kunskaper om hur världen är uppbyggd med länder och städer. Det är en förutsättning att man vet i vilken världsdel ett land ligger i så att man inte tror att Andorra ligger i Sydamerika eller i Afrika.