Artikelkatalog skriva artikel

Dags för fotokurs

Artikel i Hemelektronik av Fotograf

I takt med att de digitala systemkamerorna blir billigare och billigare skaffar sig fler människor dessa avancerade kameror. Allt från tonåringar till småbarnsföräldrar. Det tråkiga är dock att de flesta använder helautomatiskt läge på sina kameror, trots att kamerorna kan ge så mycket mer. Med helautomatiskt läge tillsammans med kamerans internblixt kommer en kvällsbild se ut som den vore fotograferad med en mobiltelefonkamera.

Genom att gå en fotokurs i Skåne kan man på ett enkelt sätt ta sig ur autoläget och själv få kontroll över kameran utan att för den delen behöva fördjupa sig allt för mycket. Man behöver nämligen inte helt gå över till manuellt läge. På kameran finns nämligen halvmanuella lägen som ändå tillåter en till att ha full kontroll. Dessa reglage kallas för tidsautomatik och bländarautomatik.

Genom att använda tidsautomatik på sin kamera behöver man bara tänka på hur stor bländare man använder och varför. Slutartiden styrs automatiskt, precis som det låter på namnet. Bländaren styr ljusinsläppet i kameran och genom att förändra bländarens storlek kan du förändra en bilds skärpedjup. Ifall du har en stor bländaröppning kommer du släppa in mycket ljus. Du kommer även få en oskarp bakgrund. Något som oftast är önskvärt vid porträttfotografering. Om du tvärtom minskar bländaröppningen kommer litet ljus släppas in samtidigt som du får ett långt skärpedjupsplan. Det är precis så här som ditt öga fungerar. Är det litet ljus ute kommer din iris vidgas och vice versa. Det är därför man ska läsa en text under bra ljusförhållande eftersom iris minskar och texten blir skarpare för ögat.

Nu kan en bild bli för mörk eller för ljus även genom att fotografera under halvautomatiskt läge, men det är enkelt åtgärdat. Det finns en funktion som heter exponeringskompensation på din kamera. Om du inser att du tagit en för mörk bild kan du genom att öka exponeringskompensationen en aning få en perfekt exponering vid nästa tagning. Hur ser man då att en bild är för ljus eller mörk? Att bara utifrån kamerans skärm avgöra hur välexponerad bilden är kan vara svårt. Istället finns det något som heter histogram. Ett histogram visar hur mycket mörka och ljusa pixlar din bild innehåller. Det tar en stund, men efter att ha tittat på bildernas histogram i kameran för att sedan jämföra i datorn lär man sig hur en välexponerad bild ska se ut.

Ju mer du fotograferar, desto fortare lär du dig. Och har du ett brinnande intresse kommer du även utan en fotokurs kunna lära dig fotografera. Lycka till!