Artikelkatalog skriva artikel

Byggställning på släp – Intervju med grundaren.

Artikel i Arbetsutrustning av freddy

I denna intervju kommer ni hitta svar på en lysande affärsidé som uppfanns så sent som 2010. Idén bygger på att man kan frakta sin byggställning på ett släp. För att underlätta det ännu mer valde man även att satsa på aluminiumställning vilket är ett väldigt lätt material, och för den delen inte tumma på kvalitén. Mannen som födde denna idé är Karl-Erland Andersson som kommer förklara för oss hur denna idé föddes och när han bestämde sig för att satsa på aluminiumställning på släp.

Vi träffas i Arvika på ett café för att slutföra intervjun.

Hur föddes idén om en aluminiumställning på släp?

Det var när jag och min kusin som har ett byggföretag satt och diskuterade om hyrställningar. Hans firma hyr en del ställning per år till dom olika projekten dom har, och vi konstaterade hur mycket pengar som läggs pådetta. Dessutom kostar det mycket pengar att få ställningen utkörd och hämtad på dom olika projektplatserna. Vi diskuterade om en möjligt lösning på detta problem, och kom så småningom fram till att det måste vara mer ekonomiskt att äga ställningen själv som byggföretagare, och att företaget hyr ut sin egen ställning till slutkunden. Sen skulle vi finna en lösning på själva transporterna, och efter en hel del grubblande och lite googlande kom jag på idén med ställningssläpet. Sagt och gjort, jag letade upp en tillverkare av ställning och även en släptillverkare som ansåg att det fanns potential i min idé. Jag fick ett prototypsläp tillverkat efter mina skisser, och när jag hade det på plats så kunde jag ”bygga” på ställningen på släpet tills jag blev nöjd.

Därefter lät jag släptillverkaren producera ett antal släp som jag skulle ha för försäljning.

Varför valde du att satsa på Monzon som leverantör av aluminiunställningen?

Efter en hel del letande av ställningstillverkare konstaterade jag att det fanns ca fem presumtiva märken att välja på. Genom grundligare efterforskningar av kvalité och typgodkännande föll ett par tillverkare bort. Att valet till slut blev Monzon, är helt enkelt att deras byggställning är den bästa, rent kvalitetmässigt. Det fanns andra tillverkare som jag kunde valt men det Monzon är det enda märket som bla har dubbelfackverk i sina skyddsräcke. Andra fördelar är att dom hela tiden ligger i framkant med utvecklingen, tex har dom numera glasfiberplattformar vilket dom är ensamma om.

Hur många ställningar med släp har du sålt totalt?

Första året gick jättebra med 37 sålda släp. 2010 sålde jag 33 släp, och hittills i år har jag sålt 12 stycken så trenden verkar hålla i sig. Dessutom har jag ett flertal återkommande kunder, vilket för mig betyder mycket då kunderna är nöjda med konceptet.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag ser på framtiden med tillförsikt, just nu är vi mitt uppe i en lågkonjunktur och företagarna är lite försiktiga med dyrare investeringar. Men så snart konjunkturen vänder tror jag också att försäljningen tar fart på allvar.

Jag hoppas kunna resa och mer aktivt visa produkterna för presumtiva kunder, och då tror jag att jag kan räkna med att försäljningen ökar till minst det dubbla. Sen vet ingen vart det slutar, det finns onekligen en efterfrågan på mina produkter, det verkar som mitt koncept fyllt ett tomrum i branschen. Just fördelen med att alltid ha släpet hängandes efter bilen, på väg till nästa jobb verkar vara en bra idé.

Vart är Alurent om 2 år?

Om två år jobbar jag heltid med Alurent, just nu driver jag firman vid sidan av en anställning. Det är lite därför som jag inte rest runt och visat upp produkterna ännu. Om två år säljer jag mellan 75-100 släp per år.

Varför valde du namnet Alurent? Då jag även hyr ut ställning lokalt i Värmland och det faktum att det är en aluminiumställning föll valet på Alu(som i aluminium) samt Rent(som i hyra). Dessutom har jag hört så här i efterhand att det är en bra URL (www.alurent.se), den liksom fastnar och är lätt att komma ihåg.