Artikelkatalog skriva artikel

Att tänka på när du långtidshyr en lokal

Artikel i Arbete & Företag av Banankaka

När du ska skriva ett hyreskontrakt för en lokal har du ofta många viktiga beslut att ta. Och eftersom att du ska hyra för en längre tid vill du få det rätt från början.

Konsten att välja rätt lokal.

Gå noga igenom detaljerna, vilket företag du har avgör vilken typ av lokal som du ska hyra. Det finns många olika typer av lokaler. Ska det vara kontorslokal, lagerlokal, butikslokal, verkstad eller något annat? Läget för din lokal är också viktigt. Finns det goda kommunikationsmöjligheter för kunder och personal? Kan din kundkrets hitta dig där? Trivs du i området? Det är också viktigt hur din lokal ser ut. Beräkna så att det är tillräckligt med yta för alla behov, extra rum, hur många som ska arbeta och befinna sig i lokalen etc. När du vet vad du behöver är det enklare att ta kloka beslut som du kan vara nöjd med.

Hyra och budget.

Vad är du beredd att betala? Hyran skiljer ofantligt mycket beroende på typ av lokal, läge och skick. Vad kan en bra lokal vara värd att betala för? Ha det bestämt innan du börjar söka lokal så att du inte svävar iväg utöver din budget. Kom också ihåg att utöver hyran tillkommer oftast försäkring, el och städning.

Hitta lokalen.

Att hitta en lämplig lokal kan man idag enklast göra via internet. Det finns många företag som via internet hjälper dig att hitta den lokal du söker i den stad eller område du önskar. När du hittat en lokal som verkar intressant ska du åka och titta på den. Precis som om du ska hyra en lägenhet. Tänk på vilken känsla du får av lokalen. Känns den fräsch och ren eller orenoverad. Kräver den mycket arbete att få i ordning? Kolla gärna på flera lokaler innan du bestämmer dig så har du lite att jämföra med.

Skriva kontrakt.

När du till slut hittat en lokal du är nöjd med är det dags att skriva kontrakt. Läs noga igenom hyresavtalet och var uppmärksam på vad som ingår i hyran. Ingår vatten, värme och el eller tillkommer det? Då kan det vara intressant att veta hur mycket är det som tillkommer? Känns det svårt eller är du osäker kan du anlita en advokat eller annan kunnig person att hjälpa dig med hyreskontraktet. Normalt så är uppsägningstiden nio månader och avtalstiden ligger normalt på omkring 3år om inget annat anges.

Kom ihåg att hyresvärden också ska godkänna dig och ditt företag för sin lokal.