Artikelkatalog skriva artikel

Att handla mat på nätet

Artikel i Matlagning av elchrillo

Att handla sin mat online har blivit allt mer populärt på senare tid och antalet mathandlare på nätet växer för varje dag. Mathandlare som erbjuder lösplock, där du själv plockar ihop din matkasse, är det som växer snabbast just nu. Många har länge haft svårt för att ändra sina varor och de flesta vill t ex klämma och känna för att veta att de får färska och lagom mogna frukter och grönsaker. Ju fler som handlar sin mat online och är nöjda med kvalitén, så är det fler som vågar lita på att kvalitén faktiskt oftast är väldigt bra. De flesta mathandlare på nätet har också numera olika nöjdhetsgarantier. Att handla sin mat online eller att hitta en butik som passar är dock inte alltid så enkelt. Vill du vet mer om vad du bör tänka på och var du kan hitta din matbutik så bör du läsa vidare.

Det finns många olika mathandlare och de skiljer sig bland annat åt med både sortiment, kvalitet och service. Alla olika nischer finns nu representerade, t ex färdiga matkassar, lösplock, ekologiskt kött, matkassar med GI, vegetariskt, veganmat, LCHF-mat, fisk- o skaldjursleverantörer, kondisvaror, choklad, m m. Det mesta finns på nätet, det gäller bara att hitta din butik som säljer det du vill ha. För din trygghet är det bra att handla hos certifierade e-mathandlare. Du hittar olika märkningar som t ex Trygg e-handel. Det är också bra att vända sig till en matgalleria som redan har kollat av marknaden och listar butiker som är välkända och normalt sett trygga att handla hos.

Är du ute efter en färdig veckomeny för hela familjen, så finns det många som erbjuder detta. Som ny kund kan du ganska lätt hitta bra erbjudanden som prova-på-priser eller att du får någon vara på köpet. Vill du prova flera olika matkassar, så kan du utnyttja erbjudanden hos flera leverantörer och komma undan billigt. De flesta har ingen bindningstid, men det är viktigt att kontrollera när du måste säga upp abonnemanget.

De flesta matkasseföretag har i grunden en klassisk matkasse med varierad meny av vanliga svenska maträtter. Sedan finns många varianter som t ex vegetariskt, som blivit väldigt populärt, laktosfria matkassar, matkassar anpassade för barnfamiljer, ekologiska matkassar, GI-matkassar m m. En del erbjuder även tilläggsprodukter som frukt- eller frukostkassar.

Det som växer mest inom mathandel på nätet är lösplock. Det innebär att du plockar ihop din matkasse själv, precis som när du handlar i en fysisk butik. Fördelen om du sitter hemma och beställer är att du inte kan glömma din inköpslista eller mynt till kundvagnen. Det är också lättare att motstå spontaninköpen av godis eller andra lockvaror i butiken. Det kan du spara mycket pengar på. Trots att många varor fortfarande kan vara lite dyrare på nätet, så upplever många att de ändå lägger ut mindre pengar på matinköpet på grund av minskade spontaninköp och minskad bensininköp.

Sedan har du vanliga nischade e-butiker som erbjuder mat och andra livsmedel av alla de slag. Det kan vara delikatesser, hemkörning av fisk- och skaldjur, tårtleveranser, godisbutiker, spice food m m.

När du handlar din mat bör du kolla eventuella fraktkostnader. Vissa erbjuder helt fraktfritt, någon erbjuder köp av leveranskort och en del erbjuder fri frakt om du handlar för ett minimibelopp. De större mathandlarna levererar idag till många områden, men det är bra att innan du börjar handla att kontrollera att de kan leverera till dig. Du kan nästan alltid söka på ditt postnummer på deras hemsida.
Kolla också gärna vilken kvalitetsgaranti de har. Du vill ju veta att du har möjlighet att få pengarna tillbaka eller få en ny vara om du inte är nöjd. Om du vill handla färdiga matkassar kan du oftast kolla menyer för ett par veckor framåt och ibland även se tidigare veckomenyer. Då kan du få en ganska bra uppfattning om det är mat som passar dig.

Nu har du fått en första introduktion till mathandel på nätet och vad du bör tänka på. Om du redan nu vill kolla in vad som erbjuds kan du gå in på E-mathandel.se som är en matgalleria med över 50 olika mathandlare.