Artikelkatalog skriva artikel

22 snabba tips för att minska sin energiförbrukning

Artikel i Övrigt av Infografen

Här kommer en grym lista på 22 snabba tips för att minska sin energiförbrukning i hemmet. De är indelade i kategorier så som energi, vatten och värme, men det finns naturligtvis en hel del korspollinering däribland.

Energi

Elräkningar är tråkiga och alltid för dyra, så låt oss reducera smärtan de medför sig genom att minska vår energiförbrukning. Om du vill kan du börja med att använda Energikalkylen från Energimyndigheten för att räkna ut din nuvarande konsumtion. Där kan du dessutom få ännu fler tips om du är lika tipshungrig som jag är.

Hängtorka kläderna

Torkskåp och torktumlare är extremt lockande, så de måste vara djävulens påfund. Har du verkligen så bråttom att få kläderna torra varje gång? Det är en sak om man inte har fysisk plats för att hänga upp kläderna, men en helt annan sak om man bara är lat. Häng upp tvätten istället!

Koka upp vatten i vattenkokare

Använd alltid vattenkokaren för att koka upp vatten, vare sig du ska koka pasta eller ta en kopp te. Det går snabbare och sparar dessutom energi, för att inte tala om hur tillfredsställande det är att se vattnet koka så fort det åker i kastrullen. Eller så är jag konstig.

Byt ut glödlampor mot LED

Det här lär inte vara någon nyhet, men LED-lampor är mycket, mycket energisnålare än traditionella alternativ och lär dessutom bara bli bättre med åren. På tal om åren så håller de även i många, många år längre än gamla glödlampor. Har du fortfarande glödlampor? Har du en svartvit TV också? Modernisera!

Köp energivänliga vitvaror

När det är dags att köpa en ny diskmaskin, spis eller tvättmaskin så kan det vara enorm skillnad i hur många kilowattimmar de genomsnittligen förbrukar per år, så välj en som ligger i en bra energiklass, helst A+++.

Diska och tvätta endast med fulla maskiner

De kommer att dra lika mycket ström och förbruka lika mycket vatten oavsett, så satsa på att minska antalet tvättar eller diskningar istället. Kör dem i så pass energisnåla program som möjligt.

Koppla ur all elektronik när den inte används

Majoriteten av alla hem jag har besökt har massvis av elektronik stående i standby-läget. Även om standby-läget har blivit strömsnålare med åren (särskilt när bildrören försvann från TV-apparaterna) så drar de fortfarande ström. Många mobilladdare drar ström även när ingenting laddas. Använd dosor med en knapp på för att stänga av rubbet!

Släck lamporna i tomma rum

Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud? Om lamporna är tända när ingen är där för att se ljuset, drar de fortfarande ström? Svaret är ja!

Utnyttja eftervärmen

Stäng av ugnen en stund innan maten är klar, så kommer eftervärmen att göra resten. När maten är klar kan du lämna luckan öppen för att släppa ut värmen i resten av huset.

Ställ in optimal temperatur i kyl och frys

Kontrollera temperaturen i din kyl och frys. För optimal matförvaring med låg energianvändning rekommenderas +5°C i kylen och -18°C i frysen. Moderna kylar och frysar har elektronisk temperaturinställning, så utnyttja den!

Avfrosta frysen

Ja, det är omständligt. Ja, det tar tid. Ja, man måste ta ur alla frysvaror. Ja, det är nödvändigt att avfrosta ofta. Det krävs endast 5mm frost för att öka energiförbrukningen med 30%! Många moderna frysar har dessutom automatisk avfrostning, så du slipper lyfta ett finger, din latmask.

Installera solceller

Det är kanske inte billigt, men det är utan tvekan ett av mest effektiva sätten att reducera sin (externa) energiförbrukning. Samma solstrålar hade prickat ditt tak i vilket fall som helst, så varför inte få lite energi på köpet?

Värme och isolering

Du kan spara massvis av energi genom att ändra hur du värmer upp huset, men även genom att örbättra isoleringen. Är du redo?

Byt ut fönsterrutorna mot flerglasrutor

Om du fortfarande har oisolerade glasrutor i hemmet så undrar jag vad du sysslar med egentligen. Kom med i matchen och byt ut dem mot flerglasrutor, så försvinner det där hemska draget vid fönstret (det är inte din gamla fasters vålnad som skapar det).

Tilläggsisolera vinden

Värme stiger uppåt och det är samma riktning som vinden är i ett hus, så om du inte har isolerat den ordentligt kommer värmen att fullkomligt forsa ut genom vägen. Det var av samma anledning din kära gamla mor alltid bad dig ta på dig mössan om vintrarna.

Installera en värmepump

Eller snarare ”byt till den bästa möjliga metoden för att värma upp huset”. I ditt fall kanske det är en värmepump, eller så är det fjärrvärme? Gör din research och fatta rätt beslut för guds skull!

Elda mer i öppna spisen

Skippa de elektroniska uppvärmningsmetoderna helt och hållet genom att hugga lite ved (det gör dig varm) och slänga in den i den öppna spisen. Se bara till att du inte slänger in dig själv på samma gång.

Klä på dig mer istället för att vrida upp termostaten

Det här känns så självklart, men folk sitter hellre i boxershorts och T-shirt i vardagsrummet med värmen på fullt ös mitt i januari än att vira in sig i en filt. Har ni aldrig hört talas om myskvällar?

 

Vatten

Utan vatten hade vi inte suttit här överhuvudtaget, så se till att värna om våra resurser. Det lättaste sättet att spara på vattnet är såklart att förbruka mindre, men det finns många vis!

Ta kortare (och kallare) duschar

Slå två flugor i en smäll genom att ta kortare duschar i lägre temperaturer, så sparar du både vatten och energi!

Använd den lilla spolknappen på toaletten

Många moderna toaletter har en stor och en liten spolning. Använd alltid den lilla i den mån som går. När det är dags för forsränning med några stora stockar kan du använda den stora, men om du bara har slagit spill kan du välja den lilla – eller inte spola alls. Så länge lukten inte stör någon.

Handdiska istället för att använda diskmaskin

Diskmaskinen är ännu en av det moderna livets vardagslyxar som är svåra att släppa, men sanningen är att deras miljöinverkan luktar fis. Släpp fisen och börja diska för hand istället!

Diska i balja istället för under rinnande vatten

Står kranen och rinner nu igen? Hur många gånger måste jag säga till? Skäms. Använd en diskbalja, precis som mormor brukade göra, så går det åt mycket mindre vatten per disk.

Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken

Detta är något av det som kan spara mest vatten av allt. Moderna, snålspolande munstycken spenderar ungefär 50% av den förra generationen och endast en sjundedel av gammalmodiga munstycken!

Stoppa droppet

Står toaletten och rinner? Droppar kranen? Det blir mycket vatten i längden och du vill säkert hellre spendera pengarna på pilsner, pärlor eller vad ni kids är into nu för tiden.

Slutsats

Du har säkert hört några av tipsen förut, men några kanske är nya också? Om du har fått nytta av den här artikeln så är jag nöjd. Vidare kan jag tipsa om att använda sidor som tvättmaskin-test för att jämföra vitvarors energiklass och vattenförbrukning. Om du gör din del så gör jag min!