Artikelkatalog skriva artikel

10 saker som avslöjar en civil polisbil

Artikel i Körkort av Bilförare

Dom flesta har nog någon gång “råkat” köra minst 5-10 km/h för fort. Har man riktigt otur så var det en civil polisbil man körde om just då. När man sen ser blåljusen i backspegeln är det redan försent att kolla på hastighetsmätaren. Så hur känner man igen en civil polisbil egentligen?

Till att börja med så har ett nytt körkort en 2 års prövotid. Blir körkortet indraget av Transportstyrelsen under den här perioden måste man återansöka om körkortstillstånd för att sedan klara uppkörningen och teoriprovet, samt genomföra både riskettan och halkan igen om man vill få tillbaka körkortet. Det kan bli en dyr historia på ca 4500-5000 kr och då är inte ens eventuella böter inräknade.

Att slippa åka fast vid hastighetskameror eller poliskontroller är oftast ingen konst. Det svåra är att undvika civilpolisbilar som kan dyka upp när man minst anar det. Trots att det blivit allt svårare att upptäcka civilpolisbilar så finns det en del gemensamma kännetecken man spana efter. Nedanför följer därför en lista på 10 saker som kan avslöja en civil polisbil.

  1. Extraljus fram – Kolla om bilen har extraljus monterade i grillen längst fram. Antingen två eller tre lampor. Om polisen vill förbli mer diskret skippar dom dock extraljusen.
  2. Blåsljuslampor – En civil polisbil är precis som en vanlig polisbil utrustad med blåljus på olika ställen. Antingen är de placerade i grillen, på sidobackspeglarna, nedanför framrutan eller i bakrutan. De kan vara svåra upptäcka när de inte lyser eftersom rutorna oftast är tonade.
  3. Dragkrok – De flesta polisbilar är utrustade med dragkrok för att kunna dra släp om det behövs. Det kan dock hända att drogkroken är aning gömd och inte går att se från långt håll.
  4. Extra backljus – Polisen gillar att använda extra backljus som brukar sitta på båda sidor av nedre stötfångare bak. Det är inte speciellt vanligt att privatpersoner monterar sån belysning på sina bilar.
  5. Tonade rutor – Lägg märke till om sidorutorna och bakrutan på bilen är tonade. Det är sätt för polisen att dölja sina blåljus i bilen.
  6. Större antenner – Polisen använder avancerad kommunikationsutrustning vilket kräver kraftigare antenner. Upptäcker du en modern bil med gammaldags antenner kan det mycket väl vara en civil polisbil. Vanligtis saknar har moderna bilar inte behov av dem.
  7. Ren bil – Du kommer förmodligen inte träffa på någon ”dirty cop”. Bilarna som körs av poliser blir regelbundet tvättade och är därför oftast rena.
  8. Bilmodell – Vanligaste bilmodellerna som används av poliser är Volvo V70 och XC70 samt även VW Passat, BMW 5-serie och Mercedes E-klass. Oftast handlar det om kombibilar.
  9. Tidpunkt – Det är sällan civilpoliser jobbar mellan tolv på natten och sex på morgonen. Tänk dock på poliser även kör bil när de inte är i tjänst precis som alla andra människor.
  10. Registreringsnumret – Med Transportstyrelsens app ”Mina Fordon”, sms-tjänst eller via deras hemsida kan man kolla upp ett registreringsnummer. Är det en civil polisbil du kollat upp kommer det stå att den ägs av en polismyndighet. I vissa fall är bilen skriven på en juridisk person för att inte bli avslöjade under speciella spaningsarbeten.

Läs även: 15 tips för dig som nyligen tagit körkort